PENINGKATAN KUALITAS PRODUK MELALUI MANAJEMEN PRODUKSI DAN INOVASI KEMASAN PADA USAHA KOPI BUBUK PUSAKO BUNDO
PDF

Keywords

coffee
innovative package
production management

How to Cite

Malse anggia, Meiki Eru Putra, & Sari Octavera. (2022). PENINGKATAN KUALITAS PRODUK MELALUI MANAJEMEN PRODUKSI DAN INOVASI KEMASAN PADA USAHA KOPI BUBUK PUSAKO BUNDO. Aplikasia: Jurnal Aplikasi Ilmu-Ilmu Agama, 22(2), 107–116. https://doi.org/10.14421/aplikasia.v22i2.2930

Abstract

This Community Service Program (PkM) aims to solve the difficulties faced by the Pusako Bundo coffee business in Kenagarian Pasie Laweh. The problems faced by partners are the production system that is still simple, the low production capacity so that producers have not met market needs. Efforts to improve product quality are carried out with assistance and training in production management. The activities carried out are in the form of increasing knowledge in the processing of coffee processing processes with the application of technology, so as to be able to prepare raw material needs and make production records, know product sanitation and innovation efforts. The implementation of the community service program has been able to provide good packaging, and provide knowledge to partners about good production systems to produce products with better quality and activity have a significant impact on the sustainability of the partner's business and have a significant impact on the sustainability of partners' businesses.

https://doi.org/10.14421/aplikasia.v22i2.2930
PDF

References

Anggia, M. (2020). Hasil Wawancara dengan Mitra Kopi Pusako Bundo Pada Hari Jumat 23 Oktober 2020. Hasil Wawancara Dengan Mitra Kopi Pusako Bundo.

Anggia malse,Mutiar Sri, & Revi, ikhmad J. (2021). Kajian Proses Produksi Bubuk Kopi Robusta (Coffea canephora) (Studi Kasus Koto Rawang, Kabupaten Pesisir Selatan). PROSIDING SEMINAR NASIONAL Prosiding Seminar Nasional, ISBN : 98-623-6234-84-6.

Ariyetti, Wijayanti, R., Anggia, M., Arziyah, D., Yusmita, L., & Mutiar, S. (2022). Pengembangan industri kerupuk kamang “pitaruah mandeh” melalui perbaikan kemasan development of pitaruah mandeh crackup industry through packaging improvements, 6(1).

Hariyanto, B., Fanani, & Nugroho, S. E. (2019). Peningkatan Kinerja Alat Penyangrai Kopi Type Pemanas Elemen Ke Type Infra Red Gas Burner Terkoneksi Laptop. Seminar Nasional Hasil Pengabdian Masyarakat Dan Penelitian Pranata Laboratorium Pendidikan Politeknik Negeri Jember Tahun, 279–283.

Irawan, D., & Affan, M. W. (2020). Pendampingan Branding Dan Packaging Umkm Ikatan Pengusaha Aisyiyah Di Kota Malang. Jurnal Pengabdian Dan Peningkatan Mutu Masyarakat (Janayu), 1(1), 32–36. https://doi.org/10.22219/janayu.v1i1.11188

Marhaenanto Bambang, Deddy Wirawan Soedibyo, M. F. (2012). Penentuan lama Sangrai Kopi Terhadap Variasi Derajat Sangrai Menggunakan Model Warna Rgb Pada Pengolahan Citra Digital (Digital Image Processing). Jurnal Agroteknologi, 09(02), 1–10.

Mawardi, I., Hanif, H., Jennifar, J., & Safaruddin, S. (2021). Penerapan Mesin Sortasi Dalam Upaya Efesiensi Proses Produksi Kopi Gayo Sebagai Produk Unggulan Daerah Aceh Tengah. Jurnal Bakti Masyarakat Indonesia, 3(2), 476–485. https://doi.org/10.24912/jbmi.v3i2.9400

Najib, M. F., Agustunus Februadi, Tjetjep Djarnika, Wahyu Rafdinal, Carolina Magdalena Lasambouw, & Neneng Nuryati. (2022). Inovasi Desain Kemasan (Packaging) sebagai Faktor Peningkatan Daya Saing Produk UMKM di Desa Ciwarua, Kabupaten Bandung Barat. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 56–64. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v6i1.8397

Purnamayanti, N. P. A., Gunadnya, I. B. P., & Arda, G. (2017). Program Studi Teknik Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian Unud. BETA (Biosistem Dan Teknik Pertanian, 5(September), 39–48.

Rahmiyati, N., & Rahim, M. A. (2015). Peningkatan Produktivitas Dan Kualitas Produk Melalui Penerapan Teknologi Tepat Guna Pada Usaha Pengembang Ekonomi Lokal Di Kota Mojokerto Propinsi Jawa Timur. Jurnal Pengabdian LPPM Untag Surabaya Nopember, 01(02), 171–182.

Rianti, A., Christopher, A., Lestari, D., & Kiyat, W. El. (2018). Penerapan Keamanan dan Sanitasi Pangan pada Produksi. Jurnal Agroteknologi, 12(02), 167–168.

Sukmawati, W., Sunaryo, H., & Heriansyah, D. (2021). jahe JM HAMKA selama ini masih jahe merah dan jahe emprit yang lakukan hanya mengalir sesuai keadaan mengajarkan bagaimana melakukan pembukuan . Yang menjadi fokus mitra berbelanja untuk produksi berikutnya ., 4, 833–839.

Wijayanti, R., & Anggia, M. (2020). Analisis kadar antioksidan Mutu Bubuk Kopi Beberapa Industri Kecil Menengah (IKM) di Kabupaten Tanah Datar, 25(1), 1–6.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 The copyright of published articles belongs to the author(s)

Downloads

Download data is not yet available.