Investigating Al-Istihalah in the Provisions of Shariah Texts: A Study on Models of Transformation from Impure (Najis) to Pure (Halal) Substances, or Vice Versa

Agus Miswanto, Muhamad Ulul Albab Musaffa

Abstract


Abstract: This article discusses the models of Istihalah introduced by Islamic jurisprudential texts. The primary issue in the contemporary era revolves around the massive food industry, which necessitates the blending of various ingredients, resulting in the unclear status of the food as either halal or haram. Istihalah becomes a crucial key in the context of the food industry because it serves as both a method and a parameter for the transformation of the substance of an object, implying a change in the legal status of the object itself, either from halal to haram or vice versa. This research employs a textual and contextual approach to reconstruct Istihalah as presented in Islamic jurisprudential texts. From this study, three models of Istihalah are identified based on the nature of the substance's transformation, namely physical, chemical, and physical-chemical transformations. From the perspective of Islamic jurisprudential texts, physical transformation can occur in two patterns: (1) halal substances processed with a catalyst that is haram result in a halal product. An example of this is honey. (2) Haram (impure) substances processed with a halal catalyst transform into a halal product, such as quarantined carrion animals and tanned animal hides. Meanwhile, chemical transformation, as found in the texts, occurs in two patterns: (1) haram (impure) products processed with a halal catalyst transform into a halal product, as seen in the case of vinegar derived from fermented wine that has transformed. (2) Halal items processed with a halal facilitator change into a haram product, such as alcoholic beverages. Finally, physical-chemical transformation in Islamic jurisprudential texts takes place when raw impure materials are processed with a halal facilitator to become a halal finished product, as exemplified by products like milk from halal animals, the liver and spleen of halal animals, and musk oil (kasturi) extracted from deer.

Abstrak: Artikel ini mengulas tentang model-model istihalah yang diperkenalkan oleh nash syariat. Problem utama pada era kontemporer adalah masifnya industri makanan yang mengharuskan percampuran berbagai bahan, yang mengakibatkan tidak jelasnya status makanan itu: halal atau haram. Dan istihalah menjadi kunci penting dalam konteks industri makanan karena sebagai metode dan juga parameter terhadap perubahan zat suatu benda yang berimplikasi pada perubahan status hukum benda yang bersangkutan, yaitu dari halal ke haram, atau sebaliknya. Penelitian ini menggunakan pendekatan tekstual dan kontekstual dalam merekonstruksi istihalah yang tersaji dalam nash syariat. Dan dari penelitian ini ditemukan tiga model istihalah berdasarkan pada sifat perubahan pada benda, yaitu perubahan fisik, kimiawi, dan fisik-kimiawi.  Dari sisi nash syariat, perubahan fisik dapat terjadi dengan dua pola, yaitu (1) bahan halal diproses dengan bahan katalisator yang haram menghasilkan produk halal. Contohnya adalah produk madu lebah. (2) bahan haram (najis) diproses dengan bahan katalisator yang halal berubah menjadi produk halal, contohnya binatang jalalah yang dikarantina dan kulit bangkai yang disamak. Sedangkan perubahan kimia, dalam nash detemukan dalam dua pola yaitu (1) produk yang haram (najis) diproses dengan katalisator yang halal berubah menjadi produk halal, seperti cuka yang berasal dari khamar yang berubah. (2) barang halal diproses dengan fasilitator yang halal berubah menjadi produk haram, contohnya produk khamar. Akhirnya, perubahan fiski-kimiawi dalam nash syariat, terjadi dengan pola barang baku haram diproses dengan fasilitator halal berubah menjadi barang jadi halal, contohnya produk susu binatang halal, hati dan limpa binatang halal, dan minyak misik (kasturi) dari rusa.


Keywords


istihalah; Najis; halal; haram; halal industry

Full Text:

PDF

References


Afnidar, ‘Materi Dan Sifatnya, Serta Kegunaan Bahan Kimia Dalam Kehidupan’, in Materi Kurikuler Kimia SMP Dan SMA, 1st edn (Tangerang Selatan, Banten: Universitas Terbuka, 2014)

al-Amanat al-Ammah li-Haiat Kibar al-Ulama, Abhats Hai’at Kibar Al-’Ulama Bil-Mamlakah Al-’Arabaiyyah Al-Sa’udiyyah Al-Juz 6, 4th edn (Riyadh, Saudi Arabiya: al-Riasah al-’Ammah Lil-Buhuts al-Ilmiyyah wal-Ifta’, 2014)

Al-Ashfahani, Ar-Raghib, Mufradāt Li Alfāẓ Al-Qur’an, ed. by Shofwan Adnan Dawudi, 4th edn (Damaskus Syiria: Dar al-Qalam, 2009)

Al-Baihaqi, Imam Abu Bakar Ahmad bin Husain bin Ali, Al-Sunan Al-Kubra, ed. by Muhammad Abdul Qadir Atho (Beirut, Lebanon: Dar Al-kutub Al-ilmiyah, 2003)

Al-Bukhari, Abu Abdillah Muhammad bin Ismail, Sahih Al-Bukhari, Cet. 1 (Beirut, Lebanon: Dar Ibn Katsir, 2001)

Al-Daruquthni, Ali bin Husain bin Ahmad Mahdi, Sunan Al-Daruquthni Bidzailihi Al-Ta’liq Al-Mughni ’ala Daruquthni, ed. by Syuaib Al-Arnauth and Abdullah bin Abdulmushin Al-Turkiy, 1st edn (Beirut, Lebanon: Muassasat al-Risalah, 2004)

Al-Dimyathi, Abu-Amar Yasir bin Ahmad bin Badar al-Najar, Mausu’ah Al-Fiqh ’ala Al-Madzahib Al-’Arba’ah, 1st edn (Kairo, Mesir: Dar al-taqwa, 2015)

Al-hakim, Abu Abdillah Muhammad bin Abdullah, Al-Mustadrak ’ala Al-Sahihain Al-Juz Al-Tsani, ed. by Mushtafa Abdul Qadir ’Atho, 2nd edn (Beirut, Lebanon: Dar al-Kutub al-’Ilmiyah, 2002)

Al-Jauhari, Abu-Nashr Ismail bin Hamad, Al-Shahah Taj Al-Lughah Wa Sihah Al-’Arabiyah, ed. by Muhammad Muhammad Tamir, Anas Muhammad Al-Syami, and Zakariya Jabir Ahmad (Kairo, Mesir: Dar al-Hadits, 2009)

Al-Naisaburi, Muslim Ibn-al-hajaj Abul-hasan al-Qsyairi, ‘Sahih Muslim’, in Al-Maktabah Al-Syamilah Al-Haditsah, ed. by Muhmmad

Fuad Abdul-Baqi, 3rd edn (Beirut, Lebanon: Dar Ihya al-Turats al-Arabi, 1988)

Al-nasa’i, Abu Abdurahman Ahmad bin Ali, Sunan Al-Tirmidzi, ed. by Raid bin Shabri, 2nd edn (Riyadh, Saudi Arabiya: Dar al-hadarah, 2015)

Al-Qurtubi, Abu-Abdillah Muhammad bin Ahmad al-Anshari, Tafsir Al-Qurtubi (Al-Jami Li Ahkam Al-Qur’an), ed. by Salim Musthafa Al-Badri, 5th edn (Beirut, Lebanon: Dar al-Kutub al-’Ilmiyah, 2021)

Al-Sajastani, Abu Dawud Sulaiman bin al-Asy’ats bin Ishaq bin Basyir al-Azdi, Al-Sunan Lil-Imam Abi Dawud, ed. by Adil bin Muhammad Abu Turab and Imadudin bin Abbas Abu Amr, 1st edn (Beirut, Lebanon: Dar al-Ta’shil, 2015)

Al-Syaibani, Abu-Abdullah Ahamd bin Muhammad bin hanbal bin Hilal bin Asad, ‘Musnad Ahmad Bin Hambal’, in Al-Matabah Al-Syamilah Al-Haditsah, ed. by Syu’aib Al-Arnauth and Abdullah bin Abdul Muhsin Al-Turki, 1st edn (Riyadh, Saudi Arabiya: Muassasat al-Risalah, 2001)

Al-Thabari, Muhammad bin Jarir bin Yazid, Tafsir Al-Thabari:Jami’ Al-Bayan ’an Ta’wil Ayy Al-Qur’an, ed. by Abdullah bin Abdul Muhsin Al-Turki, 1st edn (Kairo, Mesir: Dar Hijr Li-thaba’ah wa al-Nasyr, 2001)

Al-Zuhaili, Muhammad, Al-Mu’tamad Fi Al-Fiqh Al-Syafi’i Al-Juz Al-Awwal, 5th edn (Damascus, Syiria: Dar al-Qalam, 2015)

Charity, May Lim, ‘Jaminan Produk Halal Di Indonesia ( Halal Products Guarantee In Indonesia)’, Jurnal Legislasi Indonesia, 14.1 (2017), 99–108

Hashim, Jamaluddin, Istihalah: Pandangan Ulama Tentang Hukum Dan Kehujahanya (Trengganu, Malaysia, 2004)

Ibn-Katsir, Abul Fida’ Ismail Ibn-Umar, Tafsir Al-Qur’an Al-Adhim, ed. by Samiy Ibn-Muhammad Salamah (Beirut, Lebanon: Dar al-Taubah Linasyr wa al-Tauzi’, 1999)

Ibn-Mandzur, Abul-Fadhl Jamauluddin Muhammad bin Mukrim, Lisan Al-’Arab Al-Mujallid Al-Tsani (Beirut, Lebanon: Dar shadir, Beirut, 1990)

Ibnul-Naqib, Syihabuddin, Umdat Al-Salik Wa Iddat Al-Nasik, ed. by Abdullah bin Ibrahim Al-Anshari, 1st edn (Qatar: al-Syuun al-Diniyyah, 1982)

Kashim, Mohd Izhar Ariff Bin Mohd, ‘Istihalah Dan Kesannya Kepada Makanan Menurut Perspektif Islam’, E-Bangi : Journal of Social Sciences and Humanities, 12.2 (2017), 102–11

Kementrian Sekretariat Negara RI, Undang-Undang No. 21 Tahun 2019 Tentang Karantina Hewan, Ikan, Dan Tumbuhan (Indonesia: https://kkp.go.id/an-component/media/upload-gambar-pendukung/UU%20Nomor%2021%20Tahun%202019.pdf, 2019)

Komisi Fatwa MUI, ‘Istihalah’, in Keputusan Ijtima Ulama Komisi Fatwa Se Indonesia V, ed. by Ma’ruf Amin, Noor Ahmad, Hasanuddin AF, and Arwani Faishal (Tegal, Jawa Tengah: MUI, 2015), pp. 64–71

Mahmud, Hamidullah, ‘Hukum Khamr Dalam Perspektif Islam’, Maddika : Journal of Islamic Family Law, 1.1 (2020), 28–47

Mas’iy, Nuruddin Abdusalam, Al-Ahadits Wa Al-Atsar Al-Waridah Fi Al-Istihalah: Jam’an Wa Diratan, 1st edn (Kuwait: Idarah al-Ifta bil-Kuwait, 2014)

Miswanto, Agus, ‘Al-Haram Law Discovery Process in Indonesian Ulama Perspective: A Study of Abdul Hamid Hakim’s Thoughts’, in Advances in Social Science, Education and Humanities Research (Atlantis Press), ed. by Muji Setiyo, Andri Pranolo, and Chrisna Bagus Edhita Praja (Dordrecht, The Netherlands: Atlantis Press, 2020), CDXXXVI, 278–83

———, ‘Problematika Fatwa: Mempertimbangkan Tawaran Metodologi Ijtihad Ulama Kontemporer’, HES: Jurnal Hukum Ekonomi Syariah, 4.2 (2021), 137–58

Moralista, Elfida, ‘Isyarat Kekekalan Massa’, Mimbar: Jurnal Sosial Dan Pembangunan, 20.1 (2004), 79–83

Muntikah, and Maryam Razak, Ilmu Teknologi Pangan, ed. by Supriyadi and Faisal Zamil, 1st edn (Jakarta, Indonesia: Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, 2017)

Nuryani, Ahmad, and Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, ‘Istihalah Dalam Pandangan Islam’, Fikiran Masyarakat, 2.1 (2014), 19–27

Rahayu, Endang Sutriswati, and Kapti Rahayu Kuswanto, Teknologi Pengolahan Minuman Beralkohol, 1st edn (Yogyakarta, Indonesia: PAU Pangan dan Gizi Universitas Gajah Mada, 1988)

Ridwan, A. Muhtadi, Konsep “Istihalah” : Pandangan Dan Sikap Para Mahasiswa Muslim Internasional Di Perguruan Tinggi Islam (Malang, Jawa Timur, 2014)

Sabiq, Al-Sayyid, Fiqh Al-Sunnah, 1st edn (Cairo, Egypt: Dar al-Hadits, 2004)

Solahudin, M, ‘Pendekatan Tekstual Dan Kontekstual Dalam Penafsiran Alquran’, Al-Bayan: Jurnal Studi Al-Qur’an Dan Tafsir, 1.2 (2016), 115–30

Suharto, Artiningsih, Suprahtomo, and Sutan Indra Nasution, Analisis Dan Evaluasi Hukum Tentang Karantina Hewan, Ikan, Dan Tumbuh-Tumbuhan (UU No. 19 Tahun 1992) (Jakarta, Indonesia, 2006)

Suratmaputra, Ahmad Munif, ‘Vaksin Meningitis Dalam Kajian Fiqh’, MISYKAT: Jurnal Ilmu-Ilmu Al-Quran, Hadist, Syari’ah Dan Tarbiyah, 3.1 (2018), 1

Wafiroh, Anjahana, ‘Tinjauan Konsep Istihalah Menurut Imam Al-Syafi’i Dan Imam Abu Hanifah, Dan Implementasinya Pada Percampuran Halal-Haram Produk Makanan’, Isti’dal: Jurnal Studi Hukum Islam, 4.1 (2017), 1–15

Wizaratul Auqaf was-Syu’un al-Islamiyyah, ‘Istihalah’, Al-Mausu’ah Al-Fiqhiyyah (Thaba’ah Dzat al-Salasil, Kuwait, 1983), pp. 213–14

Yuliarto, Udi, ‘Al- Tafsîr Al-’ Ilmî Antara Pengakuan Dan Penolakan’, Jurnal Khatulistiwa – Journal Of Islamic Studies, 1.1 (2011), 34–43




DOI: https://doi.org/10.14421/azzarqa.v15i1.2731

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Az-Zarqa' Jurnal Hukum Bisnis Islam indexed by:

Journal Terindex di BASEJournal Terindex di CrosReffJournal Terindex Google ScholarJournal Terindex di GarudaJournal Terindex di ROADJournal Terindex di World Cat


View My Stats

Address: Rumah Jurnal Fakultas Syari'ah dan Hukum (Ruang 205 - Lantai 2), Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga; Jln. Marsda Adisucipto 1 Yogyakarta 55281 Indonesia | Email: azzarqa@uin-suka.ac.id

  


Creative Commons License

Az Zarqa': Jurnal Hukum Bisnis Islam is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License